lefta yparxoun - λεφτά υπάρχουν
Τελικά, το πρώτο τρίμηνο από την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν έφερε την «ορατή βελτίωση» που ευαγγελίζονταν ο αμερικανοτραφής πρωθυπουργός, αλλά χαρακτηρίστηκε από την πιο άμεση διάψευση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων και προσδοκιών, από οικονομική καταστροφολογία, καθώς και από την πρεμούρα των κυβερνώντων να αποδείξουν ότι παρέλαβαν «καμμένη γη» (κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται ούτε κυριολεκτικά ούτε μεταφορικά, παρά μόνο σε έκταση). Η πρεμούρα αυτή βέβαια, δεν προέκυψε τόσο από την ανάγκη να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, όσο από την ανάγκη των επανακαμψάντων ΠΑΣΟΚων να μετακυλήσουν οποιοδήποτε κόστος στους Έλληνες πολίτες, διατηρώντας τα «κυβερνητικά ήθη» της νεοελληνικής πολιτικής σκηνής.
Το σύνθημα που δόθηκε από τους εγκεφάλους του Υπουργείου Οικονομικών είναι «βουρ για δανεικά» και δεν πέρασε ανεκμετάλλευτο από τις ύαινες τις παγκόσμιας χρηματαγοράς. Καταρχήν, ήταν οι κομισάριοι της Ε.Ε. που έσπευσαν να ψέξουν τους χειρισμούς στην ελληνική οικονομία και να προωθήσουν τα σενάρια επικείμενης χρεωκοπίας. Οι ίδιοι κομισάριοι οι οποίοι πριν μερικούς μήνες παρουσιάζονταν καθησυχαστικοί και ευχαριστημένοι από την πορεία της ελληνικής οικονομίας! Την καταστροφολογία έσπευσαν να στηρίξουν τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξ Αμερικής, τα οποία υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και έτσι φτάσαμε στο σημείο να εκδοθεί το πενταετές ομόλογο για δανεισμό της Ελλάδας με το υψηλότερο επιτόκιο από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ!
Για την ακρίβεια, το πανάκριβο επιτόκιο σκαρφάλωσε στο 6,2%, με καπέλο 3,5% σε σχέση με το μέσο επιτόκιο πενταετών ομολόγων στην ευρωζώνη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το συγκεκριμένο ομόλογο η Ελλάδα θα καταβάλλει μόνο για τόκους 296 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα κάθε χρόνο από ό,τι η Γερμανία για το ίδιο ποσό. Επίσης, η αύξηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου επιβαρύνει το κόστος άντλησης ρευστότητας και για τις Ελληνικές τράπεζες και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να επιστρέψουν σταδιακά τα φθηνά κεφάλαια που είχαν δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ετσι, η αύξηση του κόστους δανεισμού μετακυλίεται αυτομάτως στα επιτόκια δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Αυτό που είναι εξοργιστικό, είναι ότι το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών δέχθηκε με ικανοποίηση την ανταπόκριση των ξένων επενδυτών/κερδοσκόπων για το ελληνικό ομόλογο, οι οποίοι υπερκάλυψαν τη ζήτηση, προσφέροντας 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τελικά το ποσό του δανείου έφτασε στα 8 δισεκατομμύρια. Όταν όμως η αγορά παρουσιάζει ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο μιας χώρας την οποία παρουσιάζουν στο «χείλος της καταστροφής», χωρίς ουσιαστικά να έχει δει από την κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, αυτό αποδεικνύει από μόνο του ότι το πανάκριβο επιτόκιο δανεισμού ήταν το μοναδικό κίνητρο των κερδοσκόπων επενδυτών και πως όλη αυτή η ιστορία με τις δηλώσεις και τις υποβαθμίσεις έγινε ακριβώς για να διαμορφωθεί σε αυτά τα ύψη.
Το παράδειγμα του Ιράν
Την ώρα που η Ελλάδα γίνεται έρμαιο των κερδοσκόπων και η εγχώρια πολιτική εξουσία είναι πειθήνιο όργανο των Βρυξελλών, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα ανατολικά, η χώρα του Ιράν στέκεται καταδικασμένη από τη «διεθνή κοινότητα» μεν, αλλά περήφανη και ανεξάρτητη. Με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία φρόντισε να αναπτύξει και τα υπερασπίστηκε δια πυρός και σιδήρου, σε αντίθεση με την πατρίδα μας, κατάφερε σε τρεις δεκαετίες από την Ισλαμική επανάσταση να είναι η 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με βάση την αγοραστική δύναμη (Purchasing Power Parity), ενώ αξιοποιεί το 16% του ΑΕΠ της στην Παιδεία!
Μία χώρα που αντιμετώπισε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και τεράστια διεθνή πίεση (υπολογίζεται ότι μόνο το 1978, με την Ισλαμική επανάσταση, αποσύρθηκαν κεφάλαια αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ξένους και εγχώριους επενδυτές), η οποία όμως έβαλε την πολιτική (και τις θρησκευτικές αξίες στην συγκεκριμένη περίπτωση) πάνω από την οικονομία, προχώρησε με πλάνο, ανεξαρτητοποιήθηκε και βασίστηκε στις δικές της δυνάμεις, με αποτέλεσμα να έχει το λαϊκό έρισμα και να αντέχει στην «πορτοκαλί επανάσταση» made in USA, αλλά και να μένει ανεπηρέαστη όταν το γειτονικό Ντουμπάϊ βουλιάζει από το χρέος στη σκιά των πολυτελών ουρανοξυστών.
Όταν λοιπόν η Ελλάδα «πιάνεται κορόϊδο» στις διεθνείς χρηματαγορές και προσκυνά δουλικά τους κομισάριους της Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ιράν Αχμαντινεζάντ, προχωρά στην απόφαση της ανατίμησης του εγχώριου νομίσματος ριάλ απέναντι στο δολάριο, αντιμετωπίζοντας έτσι τις πιέσεις της αγοράς. Αυτή η απόφαση, σίγουρα θα επηρεάσει τις τιμές πετρελαίου και θα οδηγήσει σε μια αλυσίδα αποτελεσμάτων, δεν πρόκειται όμως να την κρίνουμε από οικονομικής απόψεως, αλλά την επικροτούμε απερίφραστα ως δυναμική πολιτική απόφαση και δείγμα ανεξαρτησίας απέναντι σε κάθε εξωγενή παράγοντα. Ακόμα και να αποδειχθεί λανθασμένη, είναι μια ανεξάρτητη απόφαση από ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος και μόνο γι’ αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να μας παραδειγματίσει. Όσο γι’ αυτούς που θα βιαστούν να σχολιάσουν για τη δυναμική που δίνει η παραγωγή πετρελαίου, αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι πως και η Ελλάδα είχε πολλά «βαριά χαρτιά», τα οποία όμως, σε αντίθεση με το Ιραν, αντί να τα περιφρουρήσει αυστηρά, κατόρθωσε και τα εξανέμισε.
Εν κατακλείδι, η ιστορία προχωρά και συντρίβει τους αδυνάτους και αυτούς που δεν έχουν το σθένος να ορθώσουν ανάστημα και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αυτά τα κράτη που κατόρθωσαν να επιβιώσουν μέσα στους αιώνες είναι αυτά που αντιστάθηκαν και διεκδίκησαν την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους. Η Ελλάδα αυτή την ώρα αντιμετωπίζει μια πραγματική σκλαβιά. Είναι σκλάβα και οικονομικά, αλλά βιώνει και τις συνέπειες ενός στρατού κατοχής λαθρομεταναστών, οι οποίοι πρόκειται να «ελληνοποιηθούν». Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, η μοίρα όρισε λίγους και εκλεκτούς αυτούς που αναλαμβάνουν το χρέος να αφυπνίσουν και να πρωτοστατήσουν στην Αντίσταση. Είναι υποχρέωσή μας να Νικήσουμε!
Χ.Κ. / Ε.ΝΕ.ΡΓΑ.
Δημοσιεύθηκε από xryshaygh στο Φεβρουαρίου 8, 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ